Кучета пощальони

Могат ли кучетата да се ориентират по магнитното поле на Земята?

Споделете:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Кучета пощальони

Оказва се, че кучетата могат да се ориентират по магнитното поле на Земята и учени от Чешкия аграрен университет с експериментални опити са доказват това.

Учените отбелязват, че това явление е известно в историята благодарение на кучетата пощальони, които са работили по време на Първата световна война.

 В експеримента, изследователите са изучили тактиката на придвижване на 27 кучета от 10 различни ловни породи.

Кучетата са били оборудвани с нашийници с GPS и камери, които проследяват маршрута им по време на експеримента. Общо са били проведени 622 теста на 62 различни места в Чешката република.

„Очаквахме, че или кучетата ще успеят да намерят пътя си към собственика, използвайки маркерите, които са запомнили по маршрута (тактиката на „ проследяване “), или ще изминат дълги разстояния, без да използват ориентири по маршрута си – т.е.  използвайки истинска навигация през магнитното поле на Земята („разузнавателна“ тактика) “, се казва в проучването.

По време на дневните разходки кучетата се разхождаха със стопаните си из гората. Там домашните любимци били разсеяни от плячката, последвали нейната миризма и се озовали на около 400 м от стопаните. В 399 случая кучетата се върнали при собствениците си, използвайки тактиката „проследяване“ – тоест според маркерите, които запомняли по маршрута. В останалите 223 те използваха тактиката „разузнаване“.

По-подробно учените се фокусират върху „интелигентността“. В 170 случая домашните любимци първо вървят приблизително 20 м. на север, без да се съсредоточават върху маркерите наоколо, а след това отиват  при стопаните си, припомняйки и възпроизвеждайки миналия по-рано маршрут. Също така някои кучета оптимизират пътя назад – като не минават през ненужни заобикаляния.

Учените смятат, че когато домашните любимци се придвижвали на север, те са били ръководени от магнитното поле на Земята.

Планира се изследванията да продължат.

Курсове за деца по Програмиране и Роботика – в София и Перник.


Програмиране за деца

абонамент

Абонирайте се за бюлетина на WebSchoolSun

Други наши предложения:


DistancionnoObicheniekursove1

Он-лайн курсове – Дистанционно обучение


Он-лайн Безплатен курс – Логически задачи за ученици 1-2 клас


Уча таблицата за умножение

Он-лайн Безплатен курс – Уча таблицата за умножение

Логически задачи:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено.