Съзвездия

Неизвестни преди това съзвездия са открити в древен египетски храм

Споделете:

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Възстановяването на древен египетски храм, покрит със сажди и наслагвания, разкри пред експертите неизвестните досега имена на древните египетски съзвездия, както и удивителните цветове, с които майсторите са рисували храма преди 2000 години.

Възстановяването на храма Есна, разположен на 60 км южно от древния Луксор, започна с почистването на колоните, стените и таваните от вековни наслагвания и сажди, съобщава Live Science.

„Рисуваните резби и йероглифи, намерени под калта, бяха толкова ярки, че изглеждаха рисувани точно вчера“ –  казва ръководителят на проекта, професора по египтология в университета в Тюбинген, Германия / Кристиан Лайц.

“Но ние не пребоядисваме нищо, а просто премахваме саждите”, добавя той.

Учените са открили издълбани и рисувани сцени с препратки към съзвездия. Въпреки това, в допълнение към такива съзвездия като Mesekhtiu (Голямата мечка) и Sakh (Orion), в храма са споменати неизвестни досега клъстери звезди, включително „Apedu n Ra“ или „гъски от Ra“. За съжаление, без изображение, придружаващо тези препратки, е невъзможно да се разбере кои звезди са имали предвид.

Според професор Лайц били са необходими около 200 години, за да се построи и украси храмът, включително астрономическите рисунки на тавана.

Когато древните египтяни украсявали храма, първо рисували рисунката с черно мастило, след това занаятчията издълбал релефа и художникът го нарисувал.

Въпреки това в храма на Есна много надписи на тавана са нарисувани с мастило, но не и издълбани. Преди това те са били невидими под саждите и наслагванията от векове, а храмът е бил отварян само по време на реставрация.

абонамент

Абонирайте се за бюлетина на WebSchoolSun

Други наши предложения:

Логически задачи:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено.