Цезар - Римска република

Цезар загинал заради изригване на вулкан

Споделете:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Учени от Кралският университет в Белфаст предполагат, че мощно вулканично изригване в Аляска, станало преди повече от 2050 години, води до климатични аномалии, които водят до падането на Римската република.

През 43 г. пр. н. е. избухва вулкана Окмок, следствието на което пространството се насища с пепелни частици. Това пречи на слънчевите лъчи да достигат до Земята. В резултат година се оказва невероятно студена в региона на Средиземноморието, което води до слаба реколтата, глад, болести и социални вълнения.

Убийството на Юлий Цезар през 44 г. пр.н.е. д. предизвиква засилване на борбата за власт, което в крайна сметка слага край на Римската република и появата през 27 г. пр. н. е. на Римската империя.

Писмените източници сочат, че тази борба за власт се е състояла по време на необичайно студено време, глад и болести в средиземноморския регион.

Откритието на учените от университета в Северна Ирландия в се основава на химичен анализ на находища на вулканична пепел (тефра), открити в ледени ядра от Арктика.

Изследователите са анализирали общо шест арктически ледени ядра, които са се образували в продължение на няколко десетилетия. Всички те съдържат тефра. Измервания са извършени и на ледени ядра разположени в Гренландия и Русия.

 Въпреки че учените не могат да датират самата тефра, те успяват да определят възрастта на слоевете лед, в които е потопена.

„Сравнихме химическия отпечатък на тефра, открит в лед, с тефра от вулкани, които се предполага, че са изригнали по същото време. Това ясно показва изригването на вулкан Окмок “, казва археологът Джил Плункет, съавтор на изследването.

Може да подпомогнете развитието на платформата webschoolsun.com , като направите скромно дарение:

абонамент

Абонирайте се за бюлетина на WebSchoolSun

Други наши предложения:

Логически задачи:

Може да подпомогнете развитието на платформата webschoolsun.com , като направите скромно дарение:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено.