fbpx
Програмиране и роботика за деца

Знаете ли … Кой е бил първият програмист?

Днес Програмирането е една доста перспективна професия, която дава възможност на хората да проявят своя творчески и интелектуален талант в разработването на софтуерни и хардуерни продукти с различно предназначение.

Въпреки своята популярност през последните години, програмирането далеч не е нова професия.

Първият програмист …. всъщност е дъщерята на известния английски поет Лорд Байрон – Ада Лъвлейс. Любопитен факт е, че Ада, която по-късно става графиня на Лъвлейс, никога не вижда баща си.

Ада Лъвлейс

Ада расте болнаво и много слабо дете, като цялото си детство прекарва у дома над книгите.

 

Първият програмист.

През 1833 г., едва на 17-годишна възраст, Ада Лъвлейс се запознава с един от големите учени на епохата, с когото стават приятели за цял живот – това е професорът по математика в Университета в Кеимбридж – Чарл Бабидж.

Двамата започват да водят усилена кореспонденция по теми като математика, логика и други науки.

Бабидж вече е придобил популярност в Лондон с изобретената от него механична машина за математически изчисления /която наподобява компютър и може да пресмята с точност до 20 знака/.

През 1823 г. правителството отпуска първата субсидия за проекта му, наречен „Аналитичната машина на Бабидж“, но изграждането ѝ продължава десет години, конструкцията все повече се усложнява и през 1833 г. финансирането е прекратено.

Ада е силно запленена от идеите на Бабидж и го окуражава да продължи с реализацията на проекта. Въпреки това, английският учен никога не пише за своите изобретения.

През 1843 г. графиня Ада Лъвлейс превежда от френски на английски език статията на италианският математик и инженер Луиджи Менабрия /който е министър-председател на Италия в периода 1867 – 1869 г./ „Елементи от аналитичната машина на Чарлз Бабидж“.

По време на превода графинята добавя много собствени идеи, включително и авторския й метод за автоматично пресмятане на уравненията на Бернули с машината. Именно този метод се смята за първия алгоритъм, писан специално за изчислителна машина, или иначе казано първата компютърна програма.

През 1998 г. Британското компютърно общество учредява медал в чест на Графинята на Лъвлейс, който се дава за заслуги в областта.

Езикът за програмиране Ada, създаден по поръчка на Министерството на отбраната на САЩ, е кръстен на името на графиня Ада Лъвлейс.

Този и много други любопитни факти в сферата на Програмирането, Роботиката, Математиката, Логическото мислене и Природните науки може да научи Вашето дете в нашия Курс по Програмиране и Роботика за ученици в София и Перник.

Програмиране за деца

Диаграма на алгоритъм за аналитичната машина за намиране на числата на Бернули

Безплатни Демо уроци по Програмиране и Роботика в
Академия по Програмиране и Роботика за ученици Слънчице

Безплатни Демо уроци по Програмиране и Роботика в
Академия по Програмиране и Роботика за ученици Слънчице

Искате вашето дете да развие логическото си мислене? Кой е най-популярния език за програмиране за деца?

Искате вашето дете да развие логическото си мислене? Кой е най-популярния език за програмиране за деца?

Искате вашето дете да развие логическото си мислене? Кой е най-популярния език за програмиране за деца? Споделете: Facebook Twitter LinkedIn Безплатни Демо уроци по Програмиране

Read More »

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено.