Защо комарите не хапят всички хора?

Защо комарите не хапят всички хора?

Споделете:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Комарите не хапят всички хора, като само женските пият от нашата кръв. Комарите имат свои вкусови предпочитания. Това митове ли са или са верни факти?

Прочетете мнението на експерт как комарите избират своята плячка.

Интервю с Иля Гомиранов, биолог, зоолог, служител на Сколковския института за наука и технологии.

– Защо комарите предпочитат да хапят някои хора повече от други? Какво ги привлича при нас и защо някои късметлии трудно биват ухапани от комари?

– Всъщност според последните проучвания, а такива изследвания има немалко, комарите не хапят всички. Няколко са факторите. Най-важното предположение е, че това се влияе от кръвната група. Едно от изследванията показва, че първата група се харесва на комарите много повече от кръвта на други групи. Вярно е, че този експеримент е проведен само върху един вид – азиатския тигров комар.  По принцип хората биват ухапвани от много различни видове и родове комари.

Но учените предполагат, че това не се влияе от самата кръвна група, а от факторите, които са свързани с нея. Всеки човек отделя определени химикали. Някои са по-привлекателни за комарите, други по-малко. Около 85% от хората отделят химикали, които се отделят посредством тяхната кръвна група. Към тези хора най-напред ще полетят комарите.

Отделянето на въглероден диоксид, CO2, също играе важна роля за привличането на комари. В това отношение хората са по-привлекателни от много животни, защото ние сме много по-активни в отделянето на въглероден диоксид. Това зависи от индивидуалните характеристики, преди всичко от характеристиките на метаболизма. Хората с наднормено тегло дишат по-активно: имат по-бързо дишане, проблеми с белите дробове и следователно отделят много повече въглероден диоксид. Следователно те са по-привлекателни за комарите. Но децата, напротив, страдат по-малко от ухапвания, защото отделят по-малко въглероден диоксид.

Друго проучване предполага, че хората, които имат малария – заразени с плазмодиева малария – са по-привлекателни за комарите, тъй като техните червени кръвни клетки отделят много повече CO2 (това се дължи на факта, че паразитът произвежда едно от веществата, които стимулират червените кръвни клетки да секретират въглероден двуокис). Така се стигна до съвместната коеволюция на маларийния плазмодий и комара. Плазмодиевата малария не може да се пренася без комари, а комарите се нуждаят от жертви и в резултат на това маларията се разпространява много по-добре.

Освен това комарите се влияят от специални вещества, наречени кайромони и аломони. Тези вещества се секретират от нашата кожа, съставът и количеството им зависят от генетичните и индивидуалните характеристики на човека. И съответно някои хора се оказват по-привлекателни, а други по-малко.

Има хора, които отделят специално вещество – метилпиперазин. Това е вещество, което всъщност прави човек невидим за комарите, защото ги лишава от обонянието им, запушва обонятелните рецептори и в резултат комарите не хапят тези хора. Освобождаването на това вещество също е една от генетичните характеристики, която се среща само при ограничен брой хора.

Едно от последните проучвания показва, че човешката микрофлора оказва голямо влияние върху привлекателността на комарите. Всеки от нас има своя собствена биосреда от микроорганизми. Ако никой не живееше върху кожата ни, т.е. нямахме бактерии, тогава най-вероятно изобщо нямаше да миришем, защото като цяло потта ни няма силна миризма. Уникалната биосреда на повърхността на кожата ни в хода на своя живот преработва потта. Знаем, че всеки от нас мирише по различен начин: някой по-силно, а други по-малко. В резултат на това хората, които миришат по-силно и отделят определени вещества поради микробио средата, се оказват много по-привлекателни за комарите, отколкото хората с различна микробио среда.

Сега излизат нови изследвания за това дали някои микриобио среди могат да бъдат трансплантирани в хората, така че те да станат непривлекателни за насекомите.

– Ами генетично модифицираните комари? Засегнати ли са от едни и същи природни закони?

– При генетично модифицираните комари, както разбирам, генната модификация се дължи преди всичко на факта, че те са безплодни. „Кастрираните“ мъжки комари се пускат в природата: сперматозоидите им оплождат яйцеклетката, но в крайна сметка ембрионът не се развива и женската снася яйца, от които никое не се излюпва. Целта на тези работи е да се намали броят на комарите. Не мисля, че това ще повлияе значително на привлекателността на хората за тях, тъй като цялата тази модификация на гена засяга само мъжките комари, които не хапят хората. А женските остават абсолютно нормални и продължават да хапят хората.

– Защо женските комари не могат без човешка кръв? В крайна сметка, мъжките някак си се справят без нея …

– Женските се нуждаят от кръв, за да се развият ларвите. В средата на кръвосмученето това е доста често срещано: само женските пият кръв, а мъжките – както при обикновените комари, така и при маларийните комари – се хранят с нектар. Всъщност женските комари също могат да ядат нектар, но се нуждаят от кръв, за да може да се развият част от яйцата.

– Имат ли руските комари някакви особености и вкусови предпочитания?

– Не, нашите комари не се различават в това отношение. Имаме късмет: имаме значително по-малко видове, отколкото във всяка тропическа африканска държава. И освен това комарите ни не развиват малария, имаме голям късмет в това отношение.

Ако искате да подкрепите развитието на обучителната платформа Webscholsun, може да направите дарение през PayPal.

абонамент

Абонирайте се за бюлетина на WebSchoolSun

Други наши предложения:

Логически задачи:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено.